Thursday, 19 August 2010

biblioteket
Det här fina biblioteket kan bli ditt om du är intresserad av att flytta till Lidingö. Älskar hur ägarna har inrett huset! Tänk dig en mulen höstdag då regnet smattrar mot fönstret, den varma chokladen värmer dig medan du sitter i biblioteket och bläddrar i Skick och bruk - i vardagsliv och sällskapsliv. En bok som jag för övrigt hittade på loppis förra sommaren och som återspeglar de sociala koderna på 60-talet:

Självbehärskning
En grundregel att följa i umgänget med andra är, att man aldrig bör förlora behärskningen utan under alla omständigheter uppträda lugnt och sansat. En person, som hamnar i ett sällskap, där han känner sig främmande och ensam, får inte låta bringa sig ur fattningen av detta så att han blygt drar sig undan och nätt och jämnt svarar på tilltal. Men det passar sig givetvis lika illa att han slår över, skrattar högt och bullrande eller pratar alltför mycket (med eller utan påverkan av starka drycker).

Den personliga hygienen
För det första: den personliga hygienen måste utsträckas till att gälla hela kroppen. Tvättning med tvål och vatten bör vara självklar inte bara när det rör händer och ansikte - bad dusch och avrivningar måste vara ofta förekommande.

Damhattar
Man torde emellertid utan överdrift kunna säga att för en dam, som verkligen vill vara välklädd, är hatten ett nödvändigt plagg. Men den ska givetvis gå i stil med klädseln i övrigt - alltså inte en lätt och luftig kreation till en tweeddräkt eller en skinnmössa till en förmiddagsgåbortsdräkt.

Den här boken är underbar att bläddra i, på mer än 500 sidor beskrivs alltifrån etikett, klädvård, livets stora händelser, högtider, hur man beter sig på restaurang, utlandsresor, kräftskivan, till hur man vårdar sina smycken och ädelstenar. Men att ibland vara artig behöver inte alltid falla väl ut, det märkte jag när en tant steg på den överfulla bussen och jag ville ge henne min plats. Hon gav mig en iskall blick och sa att hon minsann var stark nog för att stå upp!


2 comments:

  1. Jättefint bibliotek. Jag skulle gärna sitta och läsa din bok där. Älskar rådet om självbehärskning :D haha undrar om folk någon gång upplevt mig som bullrig?

    ReplyDelete
  2. Du bullrig?! Nehej du, men det kommer säkert med åren, snart blir man den där medelgamla kvinnan som sitter på en restaurang och skrattar ALLDELES för högt så att alla vänder sig om :)

    ReplyDelete