Wednesday, 23 September 2009

vinjettering i Photoshop

Jag fick en fråga om hur man skapar en vinjett eller ram runt ett foto i Photoshop. Det finns väldigt många sätt att göra det på men jag tänkte visa tre varianter som jag brukar använda och illustrera lite lagom pedagogiskt med före- och efterbilder. Jag använder själv engelska versionen av cs3 men jag hoppas att även ni med svenska menyer kan hänga med.

Det första sättet ger en svart ram runt bilden som man kan göra mer eller mindre markant.
1. Skapa ett nytt lager och fyll det med svart.
2. Välj markeringsverktyget och i övre menyn ställer du in luddtalet (feather) till ett högt värde, testa 80-150 px. Man får testa sig fram, ju större din bild är ju högre feather, vilket är det som bestämmer hur pass rundade hörn din markering ska få.
3. Rita din markering, antingen oval eller rektangulär, en bit in från bildens kanter och tryck sedan delete.
4. Nu har du en svart ram men den kanske känns alldeles för dominant. I lagerpaletten ändrar du i så fall opaciteten utefter hur stark vinjett du vill ha.


Det finns ett annat, snabbare och mjukare sätt att göra en vinjett på.
1. Gå in under menyn filter och välj 'distort' sedan 'lens correction'.
2. I det fönster du får upp ser du till höger om din bild en massa reglage varav ett heter just vignette. Bara att dra i spakarna tills du fått de mörka hörn du vill ha. Klart!


Ett tredje sätt ger mörka hörn som mer förstärker de färger som finns i bilden istället för att ge en helt svart vinjett.
1. Välj verktyget 'burn tool' (ser ut som en hand som nyper och ligger under dodge tool).
2. I övre menyn väljer du en stor pensel och ställer in 'exposure' till mycket lågt, det räcker med 8%.
3. Nu kan du börja måla på bilden utmed hörnen. Det kan ta ett tag innan du märker att det blir någon skillnad eftersom vi ställt in så låg exposure men här kan du verkligen styra hur din vinjett ska se ut genom att bygga upp lite i taget.

Lycka till med skapandet!

No comments:

Post a Comment