Tuesday, 9 August 2011

upploppen i London

Tänker på mina vänner och före detta kollegor i London och hoppas de är i säkerhet. Det är ju helt galet hur situationen har eskalerat med upplopp nu över hela landet. Enligt BBC har än så länge 563 personer arresterats i huvudstaden. De sätter eld på folks bostäder, deras affärer och bilar. Över 100 skadade poliser. De krossar rutor och stjäl varor utan en smula skuld i kroppen. Är det inte läskigt att veta hur många människor omkring en som är kapabla till allt det här?! Psykologer hävdar att en person förlorar sin moraliska identitet i en stor grupp, och att känslor som empati och skuld inte längre finns där för att hindra någon att begå olagliga handlingar. Vi människor kan vara riktigt obehagliga varelser ibland. Tycker så synd om alla vars liv plötsligt blivit en tuff kamp för att ha råd att ersätta all förstörelse och de som i värsta fall förlorat sina hem.

3 comments:

  1. En livstid av fattigdom, maktlöshet och marginalisering fyller en krutdurk av rättmätig ilska och frustration. Polisen skjuter ihjäl en person och *BANG* hela stadsdelar exploderar, hundratals människor strålar samman i varje gatuhörn, adrenalinet rusar i blodet, de tänker: Det här är bättre än en fotbollsmatch (och fan så mycket biligare)! De känner att de är i kontroll - kanske för första gången i sina liv, de jagar iväg polisen som trackaserat dem, tar saker de inte har råd att köpa, somliga går längre och bränner ner hela byggnader. I massorna finns kriminella men de flesta är vanliga ungdomar, en del äldre. Men morgonen kommer, berusningen har klingat ur och saker och ting framträder i ett annat ljus, makten var en illusion. Statsapparaten har återhämtat sig från chocken, 16,000 poliser återställer Ordningen, gata för gata, hus för hus - hundratals arresteras och de som inbillade sig att de bestämde kommer att få betala ett högt pris för det. I opinionsmätningarna kommer högerextremister att gå fram och David Cameron kommer annonsera satsningar på ökad myndighetskontroll snarare än fritidsgårdar och vårdcentraler.

    ReplyDelete
  2. Det känns så overkligt, som en dyster film som visar vår framtid där klyftorna mellan människor har expanderat till bristningsgränsen.

    ReplyDelete
  3. Tyvärr har nog alla pengar till fritidsgårdar och vårdcentraler i de här områdena precis gått upp i rök. All förstörelse och stöld har gjort fattiga områden fattigare (om man bortser från de personer som kommit hem med tre par nya sneakers). Det är i alla fall uppenbart att det saknas en bra kommunikation mellan polis och ungdomar och att klyftorna i samhället vuxit sig skrämmande stora.

    ReplyDelete