Monday 7 July 2014

fläderpannacotta / elder flower panna cotta


Jag har massor av fläderblomssaft i kylen och funderade på om jag kunde använda det till något mer än njutbar dricka - fläderpannacotta fick det bli! Underbart frisk och krämig, toppas med jordgubbar för oemotståndlig effekt.

Gör så här:
3 gelatinblad blötlägges. Koka under tiden upp 5 dl vispgrädde (jag använder alltid laktosfri) med 1 vaniljstång samt 0,2-0,5 dl socker (beroende på hur söt du vill ha pannacottan). Dra bort kastrullen från värmen och häll i 2 dl koncentrerad fläderblomssaft. Rör ner gelatinbladen och låt gräddblandningen svalna något innan du fördelar det i 6 mindre glas. Låt stå i kylen i minst 3 timmar övertäckt så att det inte drar till sig smaker. Njut med jordgubbar och ett glas calvados om du känner för det. 

I have lots of elder flower cordial and wanted to use it for more than enjoyable drinks - so I made some lovely elder flower panna cotta! Wonderfully fresh and creamy, topped with strawberries for fuller effect. 

Make your own panna cotta: 
Put 3 gelatin leaves in cold water. Meanwhile boil 5 dl whipping cream (I always use lactose free) with 1 vanilla pod and 0.2-0.5 dl sugar (depending on how sweet you want the panna cotta). Pull the pan from the heat and pour in 2 dl concentrated elder flower cordial. Stir in the gelatin and let the cream mixture cool slightly before pouring into 6 smaller glasses. Let them stand in the refrigerator for at least 3 hours covered so that it does not attract unwanted flavors. Enjoy with strawberries and a glass of calvados if you feel like it.

2 comments:

  1. I've never had elder flower panna cotta, but it sure looks tasty.
    Great recipe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Mike! It's delicious, you should give it a try :)

      Delete